Hälsokoll

Råttor uppvisar oftast inte tecken på sjukdom förrän det är allvarligt sjuka. Det är därför viktigt att kontrollera dina råttor ofta för medicinska avvikelser. Varje gång du hanterar din råtta så är det en möjlighet till att kontrollera ifall det finns några problem. Om du är medveten om dina råttors kroppsbyggnad och beteende så kommer det att hjälpa dig att kunna se några förändringar som indikerar på att något är fel.

Hälsokontroller kommer att bli enklare om din råtta är villig. Därför är det bra ifall du vänjer din råtta till dagliga hälsokontroller. Då kommer det till slut att vara möjligt att göra en hel kontroll med en råtta som är lugn och stilla.

Grundläggande hälsokoll

Andning: Lär dig att känna igen symtom för luftvägsinfektioner innan dom blir för allvarliga. Lyssna efter onormal andning såsom väsande ljud, låter trögt eller klickande ljud . Observera även ansträngd andning och kippa efter andan. Andra tecken kan vara porfyrin från ögonen/näsa, dålig aptit, krökt rygg eller uppblåst päls.

En råtta med andningsinfektioner måste ses av en veterinär. Tecken som kan verka vara andningsrelaterade kan faktiskt vara problem med hjärtat. Tänder

Tänder: Ta och titta på råttans tänder och tandkött för att se ifall det finns något fel på tänderna. Tänk på att råttorna kan separera de nedre tänderna! Leta efter svullnad i tandköttet, rodnad, var eller en unken lukt från munnen. Tänderna bör vara jämna, inte för långa och inte genomtränga kinden eller gommen. Infektioner i munnen kan vara aggressiva och behöva tidig medicinsk ingripande för att lösas. Tänderna ska inte heller vara vita för då får dom inte tillräcklgt med näring och vitaminer.

Ögon: Ta och kolla så att ögonen är klara och utan porfyrin. Tänk på att en råtta som nyligen har vaknat kan ha porfyrin omkring nos och ögon! Ifall ögonen buktar ut mer än vanligt så kan det vara tecken på SDA(inflammation av lymfkörtlar och körtlar), tumör eller abscesser bakom ögat.

Öron: Kolla i öronen efter utväxter, konstiga lukter eller klet. Ett tips är att lukta ofta i öronen på råttorna så du känner igen deras vanliga doft. Så får du enklare att hålla koll på ifall det kanske börjar bli en öroninfektion eller liknande.

Sår eller skador: Kontrollera kroppen efter sår eller skador. Ifall du hittar sår kan du rengöra dom med lite vatten eller låta råttan ta hand om det själv. Håll koll så att såret läker som det ska och inte blir till en abscess.

Svans och fötter: Kolla på fötterna och svansen för att se om dom har på början till klumpfot eller ringsvans. Klumpfot syns genom röda märken/sår/svullnader på fötterna. Ringsvans syns genom ett sår vid roten av svansen, svansen kan vara svullen/irriterad och/eller ha död vävnad.

Rörelse: Ta ut råttan och sätt ner den på ett bord så du kan kolla hur den rör på sig. Kolla efter haltningar, skakningar, lutande, cirkulerande eller om råttan skulle vara svag i musklerna. Ha koll på hur din råtta brukar röra sig så är det enklare att se ifall något blir fel.

Kroppen: Försiktigt massera råttans kropp. Leta efter knölar, svullnader, områden som är känsliga som kan antyda på tumörer, abscesser med mera.

Päls och hud: Kolla om råttan kliar sig mer än vanligt eller ifall den tappar hår någonstans. Tänk på att äldre råttor kan tappa pälsen och det är ingenting konstigt, speciellt rexar kan bli väldigt tunnhårig. Titta även på huden och pälsenefter möjlig ohyra. Löss eller fästingar är stora nog att kunna se. Mindre ohyra såsom skabb kan vara svårt att hitta men då letar du efter små sår runtom huvudet.

Könsorganen: Honor: Kolla så att det inte kommer flytningar eller blod från underlivet. En hona som inte är dräktig så kan det betyda att dom har urinvägsinfektion, cystor, tumörer eller livmoderinflammation.

Hanar: Kolla på penisen efter klet eller liknande. Ibland kan du behöva dra tillbaka huden så att du ser så att det inte finns någon blockering.

Färg: Kolla på fötterna, öronen, svansen osv och se så att dom inte har en blek eller mörkare färg än vanligt. Tänk på att svansen kan vara skitig och därför har den fått en annan färg.

Lukt: Lukta på din råtta så du har koll på vad dom normalt luktar. En annorlunda lukt kan tyda på att det är en infektion.

Vätskebrist: Ta två fingrar och ta lite av råttans hud på ryggen och lyft upp det en bit. När du släpper huden så ska den åka tillbaka till normalt om huden stannar uppe, även i bara några sekunder, så kan råttan vara uttorkad.

Temperatur: Lär känna din råttas vanliga temperatur och på så sätt kan du kolla ifall råttan är för kall/varm. Då kan du veta att den kanske är sjuk.

Kommentarer

Lämna ett svar


Publicerat

i

,

Etiketter: