Bomaterial
Bomaterial är det som råttorna kan bädda med.
Många av de gnagararter som hålls som sällskapsdjur har ett starkt behov av att bygga bo. Därför ska guldhamstrar, dvärghamstrar, gerbiler, brunråttor och möss ha tillgång till material som går att fläta samman. […] Allmänna råd till 8 kap. 14 § Flätbart bomaterial bör bestå av halm, hö, träull, rivet papper eller dylikt.
Jordbruksverket, bomaterial
Det du kan använda som bomaterial är rivet tidningspapper i långa strimlor, vanligt toalettpapper (funkar även som aktivering) eller fleece. Du kan även använda hö om det är av bra kvalitet. Exempel på hö av bra kvalitet är ängshö köpt direkt från bonde. Undvik att köpa hö från tex livsmedelsbutiker eftersom man inte vet var det kommer ifrån och hur länge det har legat där. Något att ha i åtanke när man köper hö är att det kan medfölja ohyra. Man kan minska risken för ohyra genom att skölja av höet och sedan frysa in det.
Bomaterial som bör undvikas är tyger som kan tråda sig eftersom råttorna kan fastna i trådarna, vilket kan sluta tragiskt.
Bottenmaterial
Att välja vilket strö som är bäst för ens råttor är rätt enkelt. Det man behöver tänka på är att det ska vara dammfritt och inte av barrträd. Om ströet är dammigt så kan det orsaka permanenta skador på råttorns känsliga luftvägar samt sänker deras immunförsvar.
Hampaströ eller lättströ från Granngården (hampaströ) är en av dom allra mest populära bottenmaterial att använda. Detta strö luktar riktigt gott, väldigt ekonomiskt då 20kg kostar bara 169kr, lite damm och även mjukt. Ifall dina råttor är känsliga så kanske dom inte tål hampa då det ändå är en del damm i det.
Andra bra ströer är alspån och Carefresh men dessa alternativ är det dyrare alternativet. Kolla listan nedan på vilka bottenmaterial du kan köpa!
Överkänsliga råttor
Har du en råtta som är överkänslig mot damm så behöver du ett strö som är totalt dammfritt. Det ströet är kartongströ! Kolla nedan i listan för att se vad för strö som finns av varje typ. Tyvärr så finns inte ännu att köpa i svenska butiker, förutom STL-balar som bara går att beställa vid storbeställningar av minimum 65st 10kg.
Kutterspån/barrträd spån
Det vanligaste ströet som man kan hitta i butiker samt är ofta rekommenderat är kutterspån. Kutterspån är gjort på barrträd och bör absolut inte användas med något smådjur. Förutom att kutterspån är väldigt dammigt och kan skada deras känsliga luftvägar permanent så innehåller spånet det giftiga ämnet terpener.
Terpener misstas ofta för att heta terpentin. Terpentin är dock en produkt som man använder för att skydda trädyter och dylikt. Terpentin innehåller visserligen terpener men också till exempel lösningsmedel som inte spån innehåller. Terpenhalten skiljer beroende på vilken typ av barrträd det är, hur gammalt trädet är eller ifall det har varit sjukt på något vis när det fälldes. Isåfall har den högre halter av terpentener. Terpener i spånet kan utlösa allergier för både djuren och människan som hanterar det. Terpener gör så att halten av ammoniak ökar då det blandas med urin och det är även cancerframkallande. Oftats när problemen visar sig hos djuren i form av problem med luftvägarna eller ögonen, detta misstas ofta för spånallergi.
På Nifflers fancy rats skriver dom följande om bottenströ.
En viktig sak att komma ihåg när man väljer bottenströ till sina råttor är att råttor har känsliga luftvägar. De flesta träsorter är ok att använda, det viktiga är att ströet är så dammfritt som möjligt (allt strö sägs dock vara ”dammfritt” enligt tillverkarna själva när det i själva verket ofta inte är så) då det kan orsaka permanenta skador på råttornas luftvägar och sänker immunförsvaret som gör dem mer känsliga för virus eller mycoplasma att bryta ut. Strö som dammar ska därför inte användas, och inte heller spån gjort på barrträd eftersom dessa innehåller terpener och fenoler som irriterar luftvägarna och även på sikt kan skada immunförsvaret och levern. Undantaget verkar vara spån av tall/gran som torkats i ugn, så kallat ”kiln dried”, där mycket av de irriterande ämnena är borta. Några exempel på dessa är Pureflake, Bedmax och Littlemax, som går att beställa både via Ratrations eller Ebay/Amazon. Vanligt kutterspån som säljs på djuraffären och mataffären dammar ofta otroligt mycket, är inte värmebehandlat och är därav inte lämpligt alls att ha till råttor.
Nifflers fancy rats
Ett förvaringsutrymme ska vara försett med bottenmaterial och bomaterial om det behövs för att tillgodose djurens behov. Bottenmaterial och bomaterial ska då finnas i en för djurarten och djurens ålder tillräcklig mängd och vara av god kvalitet och i övrigt beskaffat så att djuren inte kan skadas av gifter, mögel eller damm.
Djurskyddslagen 11 §
Lista på ströer
- Träströ
- Lättströ från Granngården
- Hamperade från Zooplus
- Bedmax
- Kartongströ
- STL-balar(beställningsvara)
- Green Mile
- Walmsley Premierbed
- Träflis
- Alspån från Arken zoo.
- Millamore är av gjort på asp och finns som premium eller supersoft att köpa.
- Cellulosafibrer
- Carefresh
Toalettlåda
I toaletter så ska du helst ha ett annat material än det du har som bottenmaterial och ett material som döljer lukten bäst. Tänk på att inte använda kattsand då det oftast innehåller kemikalier men även så är det uttorkande samt dammigt. Material som du kan ha i toaletterna:
- Toa-Lätt (Finns även i mataffärer och djurbutiker)
- Paperloo, samma sak som toa-lätt men luktar inget!
- Porta Pellis Halmpellets
- Hugro Hampapellets
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.