Vrickning, sprickor och frakturer

Om din råtta haltar kan det bero på en vrickning, spricka eller en fraktur i benet. I alla dessa fall gör man ofta inte så mycket, utan låter det läka av sig själv.

Vad ska jag göra?

Leta efter svullnad och smärta för att få en uppfattning om hur allvarligt det är.

  • Stödjer råttan sig något alls på benet, eller håller den det uppe helt och hållet?
  • Känn försiktigt (!) på benet och kringliggande område, visar råttan några tecken på smärta? Känns det svullet?
  • Hur är råttans allmäntillstånd? Visar den några andra tecken på smärta?
  • Eventuellt besöka veterinär för att få ut smärtstillande, Metacam.

I vissa fall kan råttan bo kvar i sin stora bur men om den trots att den haltar försöker klättra eller om du vet med dig att din råtta inte gillar att sitta still, så kan det vara lämpligt att sätta råttan i en mindre bur. Gärna en bur utan klättermöjligheter så att råttan får vila sitt ben.

Vrickning

En vrickning läker snabbt, redan efter 2-3 dagar kan du ofta se skillnad på hur råttan använder sitt ben. Vid en allvarligare vrickning kan läkningsprocessen däremot vara längre. Om råttan inte uppvisar förbättring inom några dagar så kan du besöka veterinär för att få ut smärtstillande och antiinflammatorisk medicin, Metacam.

Anna-maria ramnemark – Vrickning
Anna-maria ramnemark – Vrickning

Spricka

En spricka kan beskrivas som ett mellanting. En spricka innebär att benet har gått av men att det fortfarande hålls ihop, till skillnad från en fraktur där benet är av och det finns två frakturfragment. Det tar längre tid för en spricka att läka än en vrickning, men kortare tid än en fraktur.

Fraktur

En fraktur har en betydligt längre läkningsprocess än en vrickning. Det kan ta 3-4 veckor för en fraktur att läka. En råtta med fraktur bör sitta på långvarig vila i en mindre bur. Att tänka på under läkningen är att råttan ska anstränga sitt ben så lite som möjligt. Detta innebär att den inte bör springa runt utanför buren. Det ställer krav på att råttan stimuleras i buren, det kan tex innebära att man lägger in saker den kan gnaga på, strömatar och ger annan berikning som inte kräver användande av benet.

En fraktur blir inte gipsad eller spjälkad på något vis hos veterinär, detta beror på att benen i råttor är så pass små. Det enda en veterinär kan göra är att röntga för att säkerställa brott, och sedan medicinera med Metacam.

Foto: Anna-maria ramnemark – 4 Frakturer i axeln

Kommentarer

Lämna ett svar


Publicerat

i

Etiketter: