Från parning till födsel

En råtta är dräktig 22-23 dygn. Dräktighet och födsel hos råttor är oftast väldigt smidiga utan några större komplikationer så länge de är vid god hälsa och är i bra form samt får näringsrik och bra kost i grunden. Se alltid till att du är beredd med försiktighetsåtgärder ifall några komplikationer skulle uppstå, se till att undersöka var dina jourhavande veterinärer finns med telefonnummer redo och var redo att åka dit om det behövs.

Många uppfödare ser alltid till att ha minst 2 honor som föder kullar ungefär samtidigt, detta för att minst en hona ska kunna dia ungarna om det uppstår något problem med den andra som gör att hon inte kan ta hand om sin kull. Det är även viktigt att ha bland annat mjölkersättning hemma och den som rekommenderas är Lactol för hundvalpar.

Löpet

Honor löper vanligtvis var 5e dag men kan variera mellan 4 till 7 dagar samt beroende på tid på året. De flesta börjar löpa omkring skymning på kvällen och löpet kan vara från några timmar till hela natten. Ett par veckor innan parning är det bra att börja schemalägga honans löp för att fastställa hennes normala mönster.

På vissa honor är det lätt att se när de löper, de är väldigt hoppiga och omöjliga att hålla samt om de blir kittlade på rumpan så hoppar de iväg, stannar till och vibrerar med öronen. Men vissa honor löper ”tyst” och det syns inte alls lika lätt när de är i löp, enklast att ta reda på är att sätta kärleksparet i en egen mindre bur och se hur honan reagerar på mötet. En annan ledtråd är att kontrollera hennes underliv, när hon löper är vaginan öppen och rödare än i normala fall.

Parning

Sätt ihop hanen och honan i en större transportbur för katt, mindre hamsterbur eller en dunabur med enbart bottenströ och inga tillbehör. Om honan inte är i löp så kommer hon att försöka skrämma bort hanen, sparka honom i ansiktet och vara ganska hård. Så länge det inte går överstyr låt dem vara en liten stund för att se om hennes löp kommer igång eller om du behöver sära dem. Om honan är i löp kommer hon, efter hanen sniffat på henne en stund, börja bjuda in honom med att hoppa iväg, vibrera med öronen och svanka med ryggen. Det är väldigt vanligt att hanen först inte reagerar på hennes inbjudningar och det kan ta ett par försök för honom innan parningarna blir lyckade. Själva parningen varar bara i någon sekund och hanen kommer direkt sätta sig ner för att tvätta sig efter varje gång. När detta sker och kärleksparet har börjat komma igång med sin romantik, strömata lite foder i buren och lämna dem sedan att vara ifred över natten.

Om inget av ovanstående scenarion händer så kan det hända att honan inte är i närheten av sitt löp än, antingen kan de lämnas en stund för att kolla till dem efter en timme igen eller försöka senare under kvällen eller morgondagen. Detta kan upprepas varje kväll tills dess att honan kommer in i sitt löp.

Dräktighet

Väg honan morgonen efter parning. En dräktig honas viktuppgång är mycket individuellt och olika, vissa linjer går upp mycket i vikt medan andra inte lägger på sig mycket alls. I en av våra linjer är det normalt att honan lägger på sig ungefär 20 gram den första veckan, eventuellt 30 gram under nästa och sedan 50 gram eller mer de sista tio dagarna. Att kunna följa dräktighetskurvan är till hjälp för att förutsäga kullstorleken – i samma linje som ovan räknar vi med ungefär 10 gram viktökning per bebis. Men försök att inte väga för mycket, 1-2 gånger i veckan räcker.

För att bekräfta hennes dräktighet gäller det att hålla koll så hennes kommande löp helt enkelt uteblir. Den dräktiga honan kommer vara fullt rörlig fram tills dess att hon måste flytta till sin egen bur för att få vara ifred, men vissa kan börja ta det lugnt om de gått upp mycket och förväntar sig en stor kull.

Var försiktig att lyfta och hantera honan! Lyft henne aldrig runt magen och försök inte att massera eller känna efter foster då de är mycket ömtåliga och kan lätt skadas.

Mat för dräktig hona

Det behövs ingen särskild kost för dräktiga honor, så länge kosten är av en bra kvalitét (exempelvis Isa-Mix från Ratrations) och vitamintillskott ges med jämna mellanrum (exempelvis Daily Essentials 1 och DailyRat3, läs mer här).

Det är viktigt att tänka på att honan inte ska lägga på sig mer överskottsfett än nödvändigt då detta samt att para överviktiga honor kan leda till missfall och komplikationer. Det är vanligt att den dräktiga honan blir mycket hungrigare än normalt och det är viktigt att hålla fingrarna i styr att inte övermata henne eller ge för mycket godis. Håll kosten till en normal nivå, med kanske enbart ett färskmatsmål mer i veckan än i övrigt.

När honan är i sin bebisbur bör hon få sitt torrfoder i skål, även om du vanligtvis strömatar. Maten kommer annars bli inbäddat i boet och mestadels gå till spillo. Det är också bra att hålla koll på hur mycket hon äter då hon ska få fri tillgång till foder från och med att hon förflyttas till födelseburen tills dess att bebisarna säras från sin mamma.

Bebisburen

Flytta honan till en egen bebisbur på dag 21 – exakt 3 veckor efter parning (exempelvis: om hon parades en fredag kväll ska hon förflyttas en fredag kväll exakt 3 veckor framåt). Vissa väljer en dag tidigare om honan är mycket rund och klumpig, eller ännu tidigare än så om hon själv visar tecken mot sina kompisar att hon vill vara ifred eller verkar stressad av sina kompisar.

Bebisburen ska innehålla ett tjockt lager absorberande bottenmaterial och en bunt med bäddmaterial, men ingen toaletthörna, hängmatta eller annat tillbehör.

Bra burar som bebisburar är:

  1. Alaska
  2. Ferplast Criceti
  3. Ferplast Duna Multy (modell större)

Bra bottenmaterial:

  1. Kartongströ (Green Mile eller Finacard)
  2. Absorberande mjukt strö (Lättströ från Granngården, Hampaströ eller Bedmax). Eller blanda ihop de två ovan till ett perfekt substrat som håller länge!

Bäddmaterial:

  1. Tissue bedding – finacard
  2. Rivet tidningspapper
  3. Undvik tyg då dessa kan tråda sig och skada bebisarna!
  4. Erbjud gärna olika sorts material för henne att bädda med, exempelvis toapappersrullar att riva sönder.

Lämna henne sedan ifred för att bosätta sig även om hon verkar uttråkad. Det är vanligt att de inte börjar bygga ett eget bo förrän efter de har fått kullen. Städa inte bebisburen alls den första veckan, och plocka bara bort och byt ut det mest illaluktande. Vid vecka två kan du städa ut hela buren för första gången, men spara alltid en del av det gamla boet där ungarna har legat.

Födsel

När förlossningen närmar sig kommer en blodig flytning från underlivet, denna kallas ”spotting” och kan inträffa en dag före eller samma dag som födseln. Oftast betyder det att kullen kan förväntas komma inom några timmar.

Även en normal födsel kan vara väldigt stressande för modern och förlossningen kan avbrytas om hon blir störd. Lämna henne ifred och se till att buren står på ett lugnt och tyst ställe. Kolla till henne max en gång i timmen om allt ser normalt ut och öppna absolut inte för att ta ut henne eller rör boet om du inte misstänker att något är fel. Försök kolla på lite avstånd utan att störa henne.

De flesta föder vanligen på natten eller tidigt på morgonen, men det kan variera helt och hållet beroende på linjer och individer. Själva födseln tar normalt sett ett par timmar, och hon bör då lugnt vara med sina bebisar, se slät och blank ut i pälsen och det kommer höras massa små pip så fort hon rör lite på sig. Hon kommer inte vilja lämna boet förrän alla bebisar är färdigmatade vilket kan ta allt från 4-8 timmar.

När hon fått tillräckligt lång tid för att mata upp ungarna första gången försök fresta henne från boet med något riktigt gott, och sätt henne mer än gärna med sina kompisar en liten stund medan du snabbt kollar till bebisarna (detta lugnar alla andra råttor och skapar en bra rutin). Var försiktig kring boet dock och visa respekt – många honor blir mycket överbeskyddande (med all rätt!) och kan bitas – plocka inte upp henne eller ta på bebisarna förrän hon självmant har kommit från boet.

Kolla snabbt till henne, hon ska vara ren och om det fortfarande finns blod i underlivet är det tecken på att hon kanske inte har fött klart. Känn igenom hennes mage som ska kännas mjuk och inte vara obehagligt eller smärtsamt för henne – om inte så kan det finnas kvar bebisar där inne, läs mer under komplikationer nedan.

Avlägsna döda bebisar från boet om det finns några, och kolla genom bäddmaterialet om någon har försvunnit in i det eller fastnat, försök då försiktigt med en blöt tops avlägsna det som fastnat. Ta bort det blodigaste materialet och kolla så att alla bebisar har fina mjölkband, men kom ihåg att den första mjölken (kolostrum/råmjölken) inte är lika vit som den senare blir så det syns inte lika tydligt första dygnet. Var inte heller orolig om vissa bebisar har märken eller mörka insidor, det är helt normalt med lite blåmärken och försvinner snart.

Mamman kommer säkert inte vara särskilt hungrig efter att ha ätit alla moderkakor, men det är bra att sätta in en skål med exempelvis lite kokt ägg eller något annat gott innan du sätter tillbaka henne till bebisarna. Samt igen, att etablera en bra och trevlig, stressfri, rutin där hon först får träffa sina kompisar och sedan inom kort får komma tillbaka till en god måltid och sina bebisar.

Komplikationer

Råttor är fantastiska att klara av alla sorter av födelsekomplikationer som kan uppstå, vissa kan föda *(och själv ”rensa upp”) *en hel dödfödd kull medan vissa kan absorbera dem alla utan problem. En tumregel att gå efter är att om hon ser okej och normal ut så är hon också okej.

En födsel ska vara lugn och stadig och hela processen ska normalt sett ta 1-2 timmar.

Vid tecken på något av nedanstående kontakta genast din veterinär:

  • Om värkarna fortsätter efter födsel eller är svåra och krampartade fast inga, eller få, ungar föds.
  • Om honan under födseln verkar apatisk, slö och har ruggig päls..
  • Om modern ignorerar de ungar hon fött.
  • Om modern är väldigt stressad, inte sitter still i boet och ungarna är spridda över hela buren.
  • Överdriven blödning, mycket blod i boet, konstant blödning från underlivet eller mörkt blod.
  • Skrik av smärta eller utdragen födsel på 3-4 timmar.
  • Många dödfödda eller deformerade ungar.

Lång, utdragen födsel kan leda till att mamman hamnar i chock och kräver omedelbar veterinärvård för att förhindra dödsfall.

Tecken på chock kan innefatta:

  • Tung andning
  • Långsam eller svag andning
  • Apatisk/slö/utmattning
  • Blek eller blå runt nos, öron, eller tassar
  • Kallare än normalt vid beröring

En råttas livmoder är formad som ett ”Y” där de två livmoderhornen går samman i en födelsekanal. Om två ungar kommer samtidigt från vardera horn kan de fastna i födelsekanalen. Om detta händer måste mamman snabbt in till närmsta veterinär där de kan försöka massera ungen till rätt födelseposition, detta är nämligen mycket ömtåligt och kan skada både mamman och ungen om det inte görs av någon med erfarenhet.

Vid veterinärundersökningen kan de vilja utföra en röntgen eller ett sonogram för att först ta reda på hur många ungar som finns kvar i livmodern samt deras positionering. Honan ska inte behöva sövas för detta.

Veterinären kan sedan välja att försöka få igång värkarbetet med Oxytocin. Detta är särskilt bra för utmattade honor eller de med för svaga värkar. Men det är viktigt att ta reda på hur ungarna ligger positionerade då läkemedlet ger kraftiga sammandragningar som kan spräcka livmodern om en unge är felpositionerad.

Om ingenting ovan hjälper så är den enda lösningen ett akut kejsarsnitt för att försöka rädda både mamma och bebisar. Det är dock oerhört svårt att ta hand om nyfödda råttor. De måste hållas varma hela tiden, stimuleras för att utföra sina behov samt matas varje till varannan timme. Överlevnads statistiken för handmatning är mycket låg. En lakterande fostermamma ger bebisarna en mycket större chans till överlevnad.

Kommentarer

Lämna ett svar


Publicerat

i